Slimme uitvinding: lamp haalt zijn energie uit zwaartekracht

0
577

1,3 miljard mensen over de hele wereld hebben geen elektriciteit. Om toch te kunnen koken, te werken of een boek te lezen moeten ze een gevaarlijke kerosinelamp gebruiken. Daarom is een lamp bedacht die zijn energie haalt uit zwaartekracht.

Kerosine-light
Reading by kerosine light

Gravity light is een vernuftige lamp die zijn stroom haalt uit zwaartekracht. Briljant, want zwaartekracht gaat ‘s nachts niet slapen en is nooit stil. Het enige dat je nodig hebt voor dit goedkope, veilige en betrouwbare alternatief voor een lamp, is iets met gewicht, schrijft Bright.

GravityLight: Made in Africa from GravityLight on Vimeo.

Klok van oma
De lamp werkt net als de staande klok van oma. Hijs het gewicht aan de ketting omhoog, waarna de zwaartekracht dat gewicht langs een tandwiel omlaag trekt, zodat het rad gaat draaien. Het gewicht kan een tas gevuld met 10 kilo stenen zijn, dat je minstens 1.80 meter omhoog hijst om 25 minuten fel led-licht te krijgen. Gaat het licht uit, dan hijs je het gewicht weer op en gaat de lamp weer aan.

gravity-light-motor
The technical design of the Gravity light power system

Om het ontwerp te testen, gingen makers Jim Reeves en Martin Riddiford langs bij maar liefst 1300 huishoudens in 26 landen. Naast dat ze licht brengen, is ook het zorgen voor werkgelegenheid en kennisoverdracht een doel.

Inventors-of-the-gravity-light
The inventors of the Gravity light

Wie nu voor 20 dollar een zwaartekrachtlamp koopt, helpt het opzetten van een productielijn in Kenia en krijgt er een lamp voor in zijn eigen tuin, buitenhuis of boot bij.

Bron: rtlnieuws.nl

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY